Zakaj je pomembno, kakšne vložke ali tampone izberem?

Dodano : 9.7.2016
Koža je naš največji in najpomembnejši organ, hkrati pa tudi najtanjši in najbolj prepusten. Naj nam ne bo vseeno kaj izberemo.

Koža, zlasti okrog spolovil, je izjemno občutljiva in zelo prepustna. Škodljive snovi, ki jih v naš organizem zaužijemo, se nekoliko razgradijo s pomočjo encimov v slini in v želodcu. Škodljive snovi, ki v telo preidejo skozi kožo, pa gredo neposredno v naš krvni obtok in od tam potujejo po celem telesu vse do najbolj občutljivih organov.

Povprečna ženska naj bi v življenju porabila približno 17.000 vložkov in tamponov. Kar impresivna številka, kajne? Verjetno nikoli niti ne pomislimo, koliko higienskih izdelkov porabimo skozi leta. Še manj najbrž pomislimo na to, kaj prek njih vnesemo v svoje telo.

Sintetični materiali koži ne omogočajo dihanja in lahko povzročajo dražeče izpuščaje na koži.

Številni higienski izdelki so narejeni iz sintetičnih materialov, ki so neprijazni za kožo in škodljivi za zdravje. Nekateri vložki so podloženi s plastiko. Ta ni porozna in koži ne omogoča dihanja. Včasih se zato lahko zgodi, da se koža na predelu spolovil preveč poti, s čimer se ustvarja popolno okolje za nastanek bakterij in s tem bakterijskih okužb.

Verjetno smo vse kdaj slišale tudi za izraz »superabsorbenti«, kajne? Gre za umetne snovi, polimere, katerih primarna naloga je aktivno in učinkovito vpijanje tekočine oziroma menstrualne krvi. A kaj, ko so običajno te snovi tako zelo »super« vpojne, da poleg menstrualne krvi vpijejo tudi precej vlage iz nožnice. Posledica? Trenje, do katerega pride, kadar se med hojo higienski vložki drgnejo ob presuho kožo in jo dražijo. Druga skrajnost pa je izsušena nožnica in nastanek vnetij, ki so sila neprijetna, z njimi pa se v današnjih časih sooča precejšnje število žensk.

Kaj pa dišave? Tudi o tem je vredno spregovoriti besedo ali dve. Zagotovo je namreč že marsikatera med nami kdaj posegla po odišavljenih vložkih. A tudi te dišave so v resnici umetne in škodljive snovi, ki lahko porušijo naravno vaginalno floro in povzročijo različna vnetja in draženja.

100% naravni bombaž je najboljša in koži najbolj prijazna izbira, ko se odločamo za nakup higienskih izdelkov.

Kako se torej lotiti nakupa higienskih izdelkov? Izbira vložkov in tamponov, ki so narejeni iz 100% naravnega bombaža in ki ne vsebujejo umetnih škodljivih snovi, je vedno najboljša izbira. Naravno je namreč vedno najboljše. Bombaž je, v primerjavi z drugimi materiali, iz katerih so narejeni nekateri higienski vložki, naraven, nežen, koži omogoča dihanje ob tem pa je še izjemno vpojen. Splača se torej nameniti nekaj minut premišljeni izbiri higienskih izdelkov in izbrati takšne, ki bodo za nas najmanj škodljivi in s katerimi bomo vsaj nekoliko zmanjšale možnost za pojav nadležnih izpuščajev in neprijetnih vaginalnih vnetij.

9 najpogostejših mitov o menstruaciji

Dodano : 17.1.2017
Menstruacija je za marsikakšno dekle ali žensko še vedno tabu tema, nekaj, o čemer se ni ne vljudno ne zaželeno pogovarjati v družbi. Zato ne preseneča, da v povezavi z menstruacijo celo danes, ko svetovni splet ponuja kopico informacij o tej tematiki, še vedno kroži kar nekaj mitov o njej. In kateri so najbolj pogosti? […]

Glivična vaginalna vnetja zaradi štirih plastičnih vrečk

Dodano : 12.7.2017
Koža je naš največji in tudi najtanjši organ. Od potencialnih toksinov nas tako loči le nekaj milimetrov. Poleg tega je naša koža zelo prepustna – še posebej tista na intimnih predelih. Kemikalije v snoveh, ki jih nenehno dajemo nanjo, posledično preidejo v naš krvni obtok in se postopoma nabirajo v naših organih, saj nam načeloma […]