Za mojo hčer samo najboljše

Dodano : 10.7.2016
Prva menstruacija je za deklice velika prelomnica v življenju. To je namreč čas, ko deklica postaja ženska. Pa vendar je za nekatera dekleta lahko to nekoliko begajoč, morda celo stresen dogodek, predvsem zato, ker imajo o njem premalo informacij. Zato je priprava deklic na prvo menstruacijo izjemno pomembna.

Študije so namreč pokazale, da imajo deklice, ki so pripravljene na prvo menstruacijo in so o njej prejele uporabne informacije, do menstruacije pozitiven odnos kasneje v življenju.

Najpomembnejši vir informacij o menstruaciji je za deklice običajno mama.

Informacije o menstruaciji deklica danes lahko dobi marsikje. Svetovni splet je poln uporabnih člankov. Tudi tiskano gradivo in izobraževalni filmi so lahko izjemno poučni. Nekaj informacij lahko deklice dobijo tudi iz pogovorov s prijateljicami ali starejšimi sestrami. A največkrat so najpomembnejši vir mame. Te imajo z menstruacijo še največ izkušenj.

In kaj je pravzaprav mamina vloga pri pripravi hčerke na menstruacijo?

V prvi vrsti je cilj deklico pripraviti na menstruacijo s tem, da ve:

  • da je menstruacija povsem naraven pojav pri ženskah, ki se ga ni treba sramovati,
  • da menstrualne krvavitve včasih spremljajo tudi krči v spodnjem delu trebuha, pa tudi kakšne druge spremembe v telesu in da nič od tega ni razlog za preplah,
  • kaj lahko stori, če menstruacijo dobi v šoli ali zunaj doma,
  • kakšne higienske izdelke lahko uporablja v času menstruacije,
  • kako naj higienske izdelke uporablja in kako jih zavrže,
  • kako lahko ustrezno skrbi za higieno v času menstruacije.

Za nežno dekliško kožo so naravni materiali najboljša izbira.

Če je žensko telo občutljivo, potem je telo dekleta v razvoju občutljivo še toliko bolj. Izbira ustreznih higienskih izdelkov v času menstruacije je zato precej pomembna. Ni več skrivnost, da so številni higienski izdelki za ženske narejeni iz umetnih materialov in vsebujejo škodljive snovi, s katerimi telesu na dolgi rok ne delamo nobene usluge. Zato niti ne preseneča, da je na trgu vse več alternativnih izdelkov iz naravnih, koži prijaznih materialov.

Ob vsej sintetiki, plastiki in drugih umetnih snoveh, iz katerih so narejeni marsikateri vložki in tamponi, je 100% naravni bombaž še vedno daleč najboljša izbira, ko se odločamo za nakup higienskih izdelkov.

Z njimi namreč zmanjšamo možnost za nastanek izpuščajev ter vaginalnih vnetij in različnih bakterijskih okužb.

Ko mame svoje hčerke s pogovorom pripravljamo na prvo menstruacijo in jim s tem pomagamo vzpostaviti pravilen odnos do tega mesečnega naravnega pojava, je prav, da jih v teh rosnih letih usmerimo tudi v vzpostavljanje pravilnega in ljubečega odnosa do lastnega telesa. Ta se kaže tudi z izbiro takšnih izdelkov, ki so telesu in koži prijazni in zmanjšujejo možnost nastanka vnetij, okužb ali obolenj.

Vse mame si za svoje hčere želimo le najboljše, kajne?

Vse o menstruaciji

Dodano : 27.5.2016
Lunay je ustvarjena za ženske s pozitivnim odnosom do sebe, drugih in življenja. Je zadovoljna in srecna, samozavestna, izobražena in odlocna. Skrbi za svoje zdravje in je odgovorna do narave.