Vse o tamponih

Dodano : 3.7.2016
Ali ste vedeli, da sta tampone, kot jih poznamo danes, izumila in patentirala zdravnika? Tampone mini velikosti lahko uporabljajo tudi dekleta.

Ali ste vedeli, da sta tampone, kot jih poznamo danes, izumila in patentirala zdravnika? Tampone mini velikosti lahko uporabljajo tudi dekleta.

Tampone so ženske uporabljale že v starem Egiptu, stari Grčiji in starem Rimu. Prva dva patenta tamponov sta izumila zdravnika: dr. Earle C. Haas, 1931 v ZDA (aplikatorski tampon), in Judith Esser, 1950 v Nemčiji (digitalni tampon).

Pri uporabi tamponov bodite pozorne na primerno vpojnost. Mini tamponi so primerni za šibkejše menstruacije, normal za zmerne in super za močnejše menstruacije. V prvih dneh menstruacije, ko je menstruacija najmočnejša, priporočamo menjavo tamponov vsake tri do štiri ure. V nočnem času in v zadnjih dneh menstruacije pa vsakih štiri do osem ur.

Vabimo vas k ogledu videa z navodili, kako uporabljati tampone

Ob uporabi tamponov obvezno natančno preberite priložena navodila in jih tudi upoštevajte.

Sindrom toksičnega šoka (STŠ)

STŠ je redka, vendar resna bolezen. Okužba z bakterijo Staphylococcus aureus se pojavlja v povezavi z menstruacijo in uporabo tamponov ter pri ženskah v menopavzi, lahko pa tudi pri moških in otrocih. STŠ je neke vrste zastrupitev krvi, do katere pride v zelo kratkem času in je zelo nevarna.

Ob uporabi tampona v času menstruacije lahko pride do nezadržnega in nenadzorovanega razmnoževanja te bakterije v vaginalni sluznici ter posledično do okužbe.

Prvi znaki bolezni STŠ so vročina nad 38,9 °C, bruhanje, driska, bolečine v trebuhu, izpuščaj. Kasneje se lahko pojavijo padec krvnega tlaka, vrtoglavica, zmedenost, oteženo dihanje, slabost, utrujenost, žeja, pospešeno dihanje, vlažna koža, zmanjšano uriniranje, slab in hiter pulz vse do šoka.

Če se pri uporabi tamponov soočite s katerim koli od zgoraj navedenih simptomov, tampon takoj odstranite, ga zamenjajte s higienskim vložkom in nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

VSE O TAMPONIH

Velikost  tampona Lunay ULTRA BARRIER FIT je prilagojena vpojnosti in ne velikosti nožnice. Oblika tampona je prilagojena anatomski obliki nožnice ter zagotavlja maksimalno vpojnost in občutek varnosti.

Za mojo hčer samo najboljše

Dodano : 10.7.2016
Študije so namreč pokazale, da imajo deklice, ki so pripravljene na prvo menstruacijo in so o njej prejele uporabne informacije, do menstruacije pozitiven odnos kasneje v življenju. Najpomembnejši vir informacij o menstruaciji je za deklice običajno mama. Informacije o menstruaciji deklica danes lahko dobi marsikje. Svetovni splet je poln uporabnih člankov. Tudi tiskano gradivo in izobraževalni […]

Seks med menstruacijo, da ali ne?

Dodano : 17.1.2017
Seks med menstruacijo je za nekatere ženske in moške absolutni NE, medtem ko drugi ne samo da ga prakticirajo, v njem tudi močno uživajo. Zakaj? Ženske, najbrž vas je kdaj močno povečan libido presenetil ravno v času menstruacije? Gre za posledico hormonskih sprememb, ki nastanejo v telesu, razlog je tudi večja prekrvavljenost maternice in genitalnega […]