Vse o tamponih

Dodano : 3.7.2016
Ali ste vedeli, da sta tampone, kot jih poznamo danes, izumila in patentirala zdravnika? Tampone mini velikosti lahko uporabljajo tudi dekleta.

Ali ste vedeli, da sta tampone, kot jih poznamo danes, izumila in patentirala zdravnika? Tampone mini velikosti lahko uporabljajo tudi dekleta.

Tampone so ženske uporabljale že v starem Egiptu, stari Grčiji in starem Rimu. Prva dva patenta tamponov sta izumila zdravnika: dr. Earle C. Haas, 1931 v ZDA (aplikatorski tampon), in Judith Esser, 1950 v Nemčiji (digitalni tampon).

Pri uporabi tamponov bodite pozorne na primerno vpojnost. Mini tamponi so primerni za šibkejše menstruacije, normal za zmerne in super za močnejše menstruacije. V prvih dneh menstruacije, ko je menstruacija najmočnejša, priporočamo menjavo tamponov vsake tri do štiri ure. V nočnem času in v zadnjih dneh menstruacije pa vsakih štiri do osem ur.

Vabimo vas k ogledu videa z navodili, kako uporabljati tampone

Ob uporabi tamponov obvezno natančno preberite priložena navodila in jih tudi upoštevajte.

Sindrom toksičnega šoka (STŠ)

STŠ je redka, vendar resna bolezen. Okužba z bakterijo Staphylococcus aureus se pojavlja v povezavi z menstruacijo in uporabo tamponov ter pri ženskah v menopavzi, lahko pa tudi pri moških in otrocih. STŠ je neke vrste zastrupitev krvi, do katere pride v zelo kratkem času in je zelo nevarna.

Ob uporabi tampona v času menstruacije lahko pride do nezadržnega in nenadzorovanega razmnoževanja te bakterije v vaginalni sluznici ter posledično do okužbe.

Prvi znaki bolezni STŠ so vročina nad 38,9 °C, bruhanje, driska, bolečine v trebuhu, izpuščaj. Kasneje se lahko pojavijo padec krvnega tlaka, vrtoglavica, zmedenost, oteženo dihanje, slabost, utrujenost, žeja, pospešeno dihanje, vlažna koža, zmanjšano uriniranje, slab in hiter pulz vse do šoka.

Če se pri uporabi tamponov soočite s katerim koli od zgoraj navedenih simptomov, tampon takoj odstranite, ga zamenjajte s higienskim vložkom in nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

VSE O TAMPONIH

Velikost  tampona Lunay ULTRA BARRIER FIT je prilagojena vpojnosti in ne velikosti nožnice. Oblika tampona je prilagojena anatomski obliki nožnice ter zagotavlja maksimalno vpojnost in občutek varnosti.

Kako nadomestiti železo v času menstruacije

Dodano : 17.1.2017
Si vedela, da ženske v času menstruacije izgubijo približno dve žlici do pol skodelice krvi. No, v tem času izgubijo tudi kar nekaj železa. Približno dve tretjini železa v tvojem telesu vsebuje beljakovina hemoglobin, ki je sestavni del rdečih krvnih celic. In ker je prav kri tista, ki v telesu vsebuje največ železa, je logično, […]

Vse o menstruaciji

Dodano : 27.5.2016
Lunay je ustvarjena za ženske s pozitivnim odnosom do sebe, drugih in življenja. Je zadovoljna in srecna, samozavestna, izobražena in odlocna. Skrbi za svoje zdravje in je odgovorna do narave.