Vse o tamponih

Dodano : 3.7.2016
Ali ste vedeli, da sta tampone, kot jih poznamo danes, izumila in patentirala zdravnika? Tampone mini velikosti lahko uporabljajo tudi dekleta.

Ali ste vedeli, da sta tampone, kot jih poznamo danes, izumila in patentirala zdravnika? Tampone mini velikosti lahko uporabljajo tudi dekleta.

Tampone so ženske uporabljale že v starem Egiptu, stari Grčiji in starem Rimu. Prva dva patenta tamponov sta izumila zdravnika: dr. Earle C. Haas, 1931 v ZDA (aplikatorski tampon), in Judith Esser, 1950 v Nemčiji (digitalni tampon).

Pri uporabi tamponov bodite pozorne na primerno vpojnost. Mini tamponi so primerni za šibkejše menstruacije, normal za zmerne in super za močnejše menstruacije. V prvih dneh menstruacije, ko je menstruacija najmočnejša, priporočamo menjavo tamponov vsake tri do štiri ure. V nočnem času in v zadnjih dneh menstruacije pa vsakih štiri do osem ur.

Vabimo vas k ogledu videa z navodili, kako uporabljati tampone

Ob uporabi tamponov obvezno natančno preberite priložena navodila in jih tudi upoštevajte.

Sindrom toksičnega šoka (STŠ)

STŠ je redka, vendar resna bolezen. Okužba z bakterijo Staphylococcus aureus se pojavlja v povezavi z menstruacijo in uporabo tamponov ter pri ženskah v menopavzi, lahko pa tudi pri moških in otrocih. STŠ je neke vrste zastrupitev krvi, do katere pride v zelo kratkem času in je zelo nevarna.

Ob uporabi tampona v času menstruacije lahko pride do nezadržnega in nenadzorovanega razmnoževanja te bakterije v vaginalni sluznici ter posledično do okužbe.

Prvi znaki bolezni STŠ so vročina nad 38,9 °C, bruhanje, driska, bolečine v trebuhu, izpuščaj. Kasneje se lahko pojavijo padec krvnega tlaka, vrtoglavica, zmedenost, oteženo dihanje, slabost, utrujenost, žeja, pospešeno dihanje, vlažna koža, zmanjšano uriniranje, slab in hiter pulz vse do šoka.

Če se pri uporabi tamponov soočite s katerim koli od zgoraj navedenih simptomov, tampon takoj odstranite, ga zamenjajte s higienskim vložkom in nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

VSE O TAMPONIH

Velikost  tampona Lunay ULTRA BARRIER FIT je prilagojena vpojnosti in ne velikosti nožnice. Oblika tampona je prilagojena anatomski obliki nožnice ter zagotavlja maksimalno vpojnost in občutek varnosti.

9 najpogostejših mitov o menstruaciji

Dodano : 17.1.2017
Menstruacija je za marsikakšno dekle ali žensko še vedno tabu tema, nekaj, o čemer se ni ne vljudno ne zaželeno pogovarjati v družbi. Zato ne preseneča, da v povezavi z menstruacijo celo danes, ko svetovni splet ponuja kopico informacij o tej tematiki, še vedno kroži kar nekaj mitov o njej. In kateri so najbolj pogosti? […]

Preveri svoje znanje o intimnem zdravju

Dodano : 7.4.2017
Izcedek iz nožnice oziroma beli tok je nekaj slabega in umazanega. Zdrave nožnice nimajo vonja. Velikost nožnice je sorazmerna z velikostjo ženske … To je le nekaj trditev, ki jih bomo enkrat za vselej razjasnili v naslednjih odstavkih in pogledali, ali držijo ali ne. Vabimo te, da ob branju še sama razmisliš in preveriš, kaj […]