Pogosta vprašanja

Na tej strani namenjamo prostor odgovorom na vaša vprašanja. Če imate tudi vi vprašanje na ga lahko zastavite in najpogostejša vprašanja bomo uvrstili na to stran, kjer bomo širile znanje tudi ostalim, ki jih tematika zanima.

 1. Ali je priporočljiva uporaba odišavljenih higienskih vložkov in tamponov?

  Ženske imamo menstruacijo v povprečju 400 krat v svojem življenju. To pomeni, da v tem času uporabimo veliko število higienskih izdelkov. Prav zato je zelo pomembno, da smo pozorne na to, kakšne izdelke vsak mesec, več let dajemo v in na svoje telo. Najboljši izbor so naravni izdelki iz 100-odstotnega naravnega bombaža, brez plastike, brez super absorbentov in drugih umetnih snovi, ki so lahko škodljive. Dišave, ki so prisotne pri nekaterih izdelkih za žensko higieno, so prav tako umetne snovi, ki lahko porušijo naravno vaginalno floro in povzročijo razna vnetja in draženja, zato njihova raba ni priporočljiva. Naravno je za naše telo najboljše.
 2. Imajo higienski vložki in tamponi rok trajanja?

  Higienski vložki in tamponi nimajo roka trajanja. Izdelki Lunay so izdelani iz 100-odstotnega naravnega bombaža in bombaž se ne »pokvari«. Je pa pomembno, da svoje higienske vložke in tampone shranjujete v originalni embalaži in ne na primer odprtih na policah, v torbicah itd. Tako se namreč na njih nabirajo prah, umazanija in tudi bakterije, ki lahko ob uporabi teh izdelkov zaidejo v nožnico in povzročijo nevšečnost. Torej, higienski vložki in tamponi iz 100-odstotnega bombaža nimajo roka trajanja, je pa pomembno, da jih pravilno shranjujemo.
 3. Kaj pomeni izraz superabsorbent?

  Izraz superabsorbent pomeni snov, ki je zelo vpojna. Superabsorbenti, ki se pogosto uporabljajo v higienskih izdelkih, so običajno umetne snovi, polimeri, ki povečajo vpojnost izdelka. Po navadi so v obliki majhnih delcev, na izgled podobnih sladkorju, ki vpijejo tekočino in jo spremenijo v gel oziroma žele. Zelo pogosti so na primer v otroških plenicah znanih proizvajalcev in z lahkoto jih opazimo. Podobne superabsorbente uporabljajo tudi proizvajalci izdelkov za žensko higieno. V izdelkih Lunay teh umetnih superabsorbentov ni, saj so izdelani iz 100-odstotnega naravnega bombaža, ki je sam po sebi zelo vpojen in ne potrebuje dodatne pomoči.

 4. Kaj pomeni izraz hipoalergenski?

  Kot hipoalergenske označujemo izdelke, pri katerih je ob njihovi uporabi zelo majhna možnost povzročanja draženja kože oziroma preobčutljivostne reakcije. Preobčutljivostna reakcija je alergijska reakcija na določeno dražilno snov, ki povzroča vnetje kože in srbenje. V primeru izdelkov za žensko higieno so te dražilne snovi lahko na primer različne kemikalije in umetne snovi, ki pridejo v stik s kožo, kot so dišave, superabsorbenti, klor, dioksin, plastika. Z uporabo hipoalergenskih izdelkov zmanjšamo možnost za pojav alergijskih reakcij ali draženja kože.
 5. Zakaj mora bombaž skozi postopek čiščenja?

  Bombaž je naravno vlakno, ki ga človek pozna že tisoče let in tudi danes ga srečamo na vsakem koraku. Je naravno zelo vpojen, hipoalergen, prijeten na otip in koži omogoča dihanje. Prav zato so izdelki Lunay izdelani iz 100-odstotnega naravnega bombaža.

  Kljub njegovim odličnim naravnim lastnostim pa je treba bombaž pred uporabo v izdelkih čistiti. Ko bombaž oberejo, ta poleg bombažnih vlaken vsebuje delce preostalega dela rastline in drugih nečistoč s polja, zato ga je treba očistiti. Poleg tega le malo ljudi ve, da je bombaž prekrit s plastjo naravnega voska, ki ga ščiti pred dežjem. Ta plast bombaž obarva rahlo rumeno in preprečuje vpojnost, saj oljna plast odbija tekočine. To pomeni, da je surov, neobdelan bombaž neprimeren za številne izdelke, med drugim tudi za izdelke za žensko higieno, ki morajo biti čisti in vpojni.

  Seveda pa je pomemben način čiščenja. Obstaja več metod čiščenja in beljenja.  En način je beljene z uporabo klora, kar ni priporočljivo. Namreč, če se bombaž čisti in beli s klorom, se ob tem sproža rakotvorni dioksin, ki nato ostane prisoten tudi v izdelkih. Drugi način je čiščenje z vodikovim peroksidom, ki ne sprošča dioksina in je neškodljiv za zdravje. V postopku čiščenja z vodikovim peroksidom proizvajalci bombaža odstranijo plast voska oziroma masti, s tem se pokaže naravna bela barva voska in material postane vpojen.

  Bombaž v izdelkih Lunay se beli izključno z vodikovim peroksidom in je 100-odstotno naraven, kar dokazuje pečat »Cotton«.

  www.cottoninc.com

 6. V kateri zabojnik naj pravilno odvržem izdelke po uporabi?

  Izdelke za žensko higieno po uporabi odvržemo v zabojnik za mešane oziroma nekoristne odpadke.

 7. Ali lahko zanosim med menstruacijo?

  Lahko, zato poskrbite za zaščito.

 8. Ali lahko imam med menstruacijo spolne odnose?

  Spolnost med menstruacijo je nekaj normalnega. Pogovorita se s partnerjem, poskrbite za zaščito in uživajte.

 9. Ali lahko telovadim med menstruacijo?

  Nobenega razloga ni, da se ženske v času menstruacije ne bi ukvarjale s športom. Nasprotno, če boste aktivne, se boste boljše počutile.

 10. Se v času menstruacije lahko kopam in plavam?

  Med menstruacijo se lahko kopate in plavate. Priporočamo uporabo tamponov.

 11. Kako pogosto je treba menjati tampone?

  V prvih dneh menstruacije, ko je menstruacija najmočnejša, priporočamo menjavo tamponov vsake tri do štiri ure. V nočnem času in v zadnjih dneh menstruacije pa vsakih štiri do osem ur. Pri uporabi tamponov bodite pozorne na primerno vpojnost. Mini tamponi so primerni za šibkejše menstruacije, normal za zmerne in super za močnejše menstruacije.

 12. Ali lahko kot dekle uporabljam tampone?

  Dekleta v času menstruacije lahko brez težav uporabljate mini tampone, če se ob tem udobno počutite. Pomembno je, da tampone pravilno uporabljate in pogosto menjate (na tri do štiri ure).