Tamponi po svetu

Dodano : 19.5.2017

Nemčija, Avstrija in ZDA – to so tri največje potrošnice tamponov na svetu. Raziskava Euromonitorja iz leta 2014, ki je v analizo uporabe tamponov vključila 81 držav, ugotavlja, da se Nemčija uvršča v sam vrh po porabi tamponov med ženskami, starimi od 12 do 54 let. Nemke naj bi povprečno kupile kar 92 tamponov letno. Avstrijke so jim tesno za petami z 91 tamponi letno, tretje mesto pa zasedajo Američanke.

Medtem ko v Nemčiji in Avstriji ženske dajejo tamponom veliko prednost pred vložki, pa so v nekaterih drugih državah tamponi povsem nepriljubljeni. V Nigeriji, Združenih arabskih emiratih, Turčiji, Keniji, Maroku in na Tajskem tako letno povprečno ne prodajo niti enega samega tampona. Na Kitajskem jih uporablja samo 2 % žensk, v Evropi pa kar 70 %. Slovenke porabimo od 0 do 25 tamponov letno in se uvrščamo v države, kjer imajo prednost vložki.

Kaj so najpogostejši vzroki za to? V nekaterih državah je težava v dostopnosti, v drugih v velikosti in raznolikosti ponudbe, v tretjih v kulturi in odnosu do telesa, v četrtih pa v neozaveščenosti in neinformiranosti o tamponih. Ženske, ki ne uporabljajo tamponov, so povedale, da se z njimi ne počutijo udobno (54 % vprašanih v raziskavi), da jih je strah sindroma toksičnega šoka (40 %), da jih ne znajo pravilno vstaviti oziroma da imajo strah, ko jih vstavljajo (27 %), in pa da se jim zdi, da je tampon v nožnici nekaj nenaravnega (13 %).

Pri uporabi tamponov je pomembno, da uporabljamo takšne, ki so najbolj prijazni našemu zdravju. Najboljša izbira so tamponi, narejeni iz 100 % bombaža. Ti so hipoalergenski, nežni in varni za uporabo. Pri uporabi tamponov moramo biti pozorni tudi na njihovo vpojnost. Na primer, tamponi Lunay mini so primerni za najstnice in ženske s šibkejšo menstruacijo, tamponi Lunay normal so primerni za ženske z zmerno menstruacijo, tamponi Lunay super pa so namenjeni ženskam z močnejšo menstruacijo. V prvih dneh menstruacije, ko je ta močnejša, je priporočena menjava vsake tri do štiri ure, v zadnjih dneh in ponoči pa vsake štiri do osem ur. Pred uporabo preberite priložena navodila, ki jih najdete v notranjosti škatlice. Če se jih boste držali, nimate kaj skrbeti. Želimo vam veliko lepih trenutkov s tamponi 🙂

Postala sem mama

Dodano : 17.1.2017
Po porodu nastopi poporodno obdobje, ki ga delimo na dva dela. Prvi del je ožja poporodna doba, ki traja prvih devet dni po porodu. Za njim pride širša poporodna doba, ki traja šest tednov. Krvavitev po porodu se imenuje čišča in lahko traja do šest tednov po porodu. Prve dni po porodu je zelo močna, […]