Preveri svoje znanje o intimnem zdravju

Dodano : 7.4.2017

Izcedek iz nožnice oziroma beli tok je nekaj slabega in umazanega. Zdrave nožnice nimajo vonja. Velikost nožnice je sorazmerna z velikostjo ženske … To je le nekaj trditev, ki jih bomo enkrat za vselej razjasnili v naslednjih odstavkih in pogledali, ali držijo ali ne. Vabimo te, da ob branju še sama razmisliš in preveriš, kaj vse od naštetega si že vedela.

  1. Trditev: Zdrave nožnice nimajo vonja.

Trditev drugače ne drži, je pa v njej vseeno nekaj resnice. Namreč, vse genitalije imajo nek rahel naravni vonj, nožnica pa lahko v določenih primerih oddaja še malo močnejšega (ob hormonskih nihanjih, med nosečnostjo, po spolnem odnosu). Ker je v tem predelu tudi veliko potnih žlez, lahko te proizvajajo pot in zato tudi malce pripomorejo k vonju. Ključno je, da vemo, kakšen vonj ima naša nožnica običajno, da lahko potem takoj ukrepamo, če je ta vonj drugačen in se odpravimo na posvet h ginekologu.

  1. Trditev: Vnetje nožnice lahko dobimo zaradi slabe higiene.

Trditev je kar ironična, glede na to, da je za tipična vaginalna vnetja pogosto značilno, da lahko nastanejo zaradi prekomernega umivanja. Nožnica je organ, ki se čisti sam. Ima naravno mikrofloro, ki najbolje deluje ob kisli pH vrednosti, ki pomaga preprečevati tudi vnetja. Mikrofloro lahko porušimo, če se prekomerno umivamo z agresivnimi in odišavljenimi mili ter mili za prhanje z ne dovolj nizko pH vrednostjo.

  1. Trditev: Velikost nožnice je sorazmerna z velikostjo ženske.

Čeprav se trditev na prvi pogled zdi logična, v resnici ne drži. Dejansko ni povezave med višino oziroma postavo ženske in velikostjo njene nožnice. Velikost in oblika nožnice se razlikujeta od ženske do ženske, univerzalnega standarda tako ni. Prav tako je nožnica zelo raztegljiva in lahko spreminja svojo obliko med spolnim odnosom, ob rojstvu otroka ali ob določenih hormonskih nihanjih.

  1. Trditev: Pogosti spolni odnosi lahko povzročijo razširitev in ohlapnost nožnice.

Kot rečeno – vaginalne mišice so zelo raztegljive. In čeprav se na vzburjenje odzivajo s širjenjem, ki omogoča bolj udoben spolni odnos, se po njem vselej skrčijo na svojo prvotno velikost. Zelo pogosti spolni odnosi torej ne pripomorejo k ohlapnosti nožnice.

  1. Trditev: Izcedek iz nožnice oziroma beli tok je nekaj slabega in umazanega.

Beli tok je pravzaprav poln ”dobrih” bakterij, ki nožnico branijo pred okužbami, hkrati pa jo tudi vlaži in čisti. Zdrav izcedek je običajno bel ali prozoren in skorajda brez vonja. Če se zgodi, da ga imaš več kot običajno, da je drugačnega vonja ali da občutiš srbečico, pa se o tem le posvetuj s svojim ginekologom.

Hipoalergenski. Veste kaj to pomeni?

Dodano : 24.6.2016
V današnjem času je vse več alergij, težko bi našli človeka, ki nima težav ali se mu vsaj v blagi obliki ne pojavlja kakšna alergija. V Evropi naj bi imelo tako kar 35% populacije vsaj občasno simptome alergijskih bolezni. Veliko je alergij na hrano, alergije na dihalih, koži. In kaj sploh je alergija? Alergija pomeni, […]

Lunay svetuje – pri voskanju brez dvojnega pomakanja

Dodano : 23.2.2017
Ženske se s svojimi dlačicami spopadamo na različne načine. Eden izmed njih, ki je tudi zelo priljubljen, je voskanje. Pri hitro opravljenem postopku in dokaj dolgotrajnih rezultatih se zdi, da voskanje skorajda nima negativnih plati. No, če odmislimo kratkotrajno bolečino. Ob različnih metodah odstranjevanja neželenih dlačic pa se predvsem pri voskanju pojavi vprašanje higiene. Depilacija […]