Postala sem mama

Dodano : 17.1.2017

Po porodu nastopi poporodno obdobje, ki ga delimo na dva dela. Prvi del je ožja poporodna doba, ki traja prvih devet dni po porodu. Za njim pride širša poporodna doba, ki traja šest tednov.

Krvavitev po porodu se imenuje čišča in lahko traja do šest tednov po porodu. Prve dni po porodu je zelo močna, kri je svetle barve. Potem se krvavitev počasi umirja, postaja rjave, nato rumene barve do normalnega izcedka.

Po šestih tednih, ko preneha čišča, se zaključi perinatalno obdobje ženske. Perinatalno obdobje je obdobje nosečnosti, poroda in poporodne dobe. V Sloveniji je to tudi čas kontrolnega pregleda pri izbranem ginekologu. Priporočamo, da se ob tej priložnosti z ginekologom pogovorite o možnih načinih zaščite pred nezaželeno nosečnostjo.

Katere vložke naj uporabljam, ker imam šive na presredku?

Prav za čas po porodu smo razvili Lunay Retro, najbolj nežen vložek iz 100% bombaža. Kasneje lahko uporabljate dnevne vložke Lunay in ščitnike perila, ki so prav tako izdelani iz 100% bombaža.

Kdaj ženska običajno po porodu dobi ponovno menstruacijo?

Vsaka ženska je edinstvena in ni pisanega pravila. Na pojav menstruacije vplivajo hormoni. Zato nekatere mamice nimajo rednih menstruacij med dojenjem. Menstruacija se lahko pojavi kadarkoli po koncu čišče.

Imam osem mesecev starega dojenčka, enkrat sem dobila menstruacijo pred tremi meseci, nato nič več. Je to normalno?

To je popolnoma normalno. Ne obremenjujte se, menstruacijski ciklus se bo uredil.

Ali lahko zanosiš po porodu, če nimaš menstruacije?

Seveda, zato poskrbite za ustrezno zaščito. Tudi, če menstruacije ni, ženska lahko zanosi, če je imela ovulacijo.

Ali lahko, ko dobim menstruacijo, ponovno uporabljam tampone?

Po zaključku perinatalnega obdobja, ob nastopu prve menstruacije po porodu, lahko ponovno uporabljate tampone. Predlagamo, da izberete tampone iz 100% bombaža, kot so tamponi Lunay.

Kako nadomestiti železo v času menstruacije

Dodano : 17.1.2017
Si vedela, da ženske v času menstruacije izgubijo približno dve žlici do pol skodelice krvi. No, v tem času izgubijo tudi kar nekaj železa. Približno dve tretjini železa v tvojem telesu vsebuje beljakovina hemoglobin, ki je sestavni del rdečih krvnih celic. In ker je prav kri tista, ki v telesu vsebuje največ železa, je logično, […]

Svetovni dan boja proti raku – dobro je vedeti

Dodano : 3.2.2017
4. februarja obeležujemo svetovni dan boja proti raku. Ženske najpogosteje prizadene rak na dojkah, paziti pa moramo tudi na rak materničnega vratu. Si vedela, da lahko k preprečitvi slednjega pripomoreš tudi z ustrezno izbiro vložkov in tamponov? Zdi se, da smo ženske (naj)bolje seznanjene z rakom dojk. Že v osnovni in srednji šoli so nas […]