Nožnična vnetja med menstruacijo

Dodano : 17.1.2017
Če si se med menstruacijo ali po njej že kdaj soočila z vnetjem nožnice, potem nisi edina. Velika verjetnost je, da se soočaš z glivičnim vnetjem, s katerim naj bi se vsaj enkrat v življenju srečalo kar 75 odstotkov žensk.

Če si se med menstruacijo ali po njej že kdaj soočila z vnetjem nožnice, potem nisi edina. Velika verjetnost je, da se soočaš z glivičnim vnetjem, s katerim naj bi se vsaj enkrat v življenju srečalo kar 75 odstotkov žensk. Če si med tistimi, ki imajo občutljivo kožo, potem obstaja še večja verjetnost, da si neprijeten občutek srbečice med menstruacijo že doživela in veš, o čem govorimo. In ker so intimni deli telesa še posebno občutljivi, je prav, da jim nameniš posebno nego in pozornost.

Kaj torej povzroča vnetja nožnice med menstruacijo? Največkrat so to neustrezno izbrani higienski vložki. Veliko vložkov, ki jih danes najdeš na prodajnih policah, je narejenih iz sintetičnih materialov, ki koži ne omogočajo dihanja.

Med menstruacijo se na vložku zaradi menstrualne krvi že tako ali tako ustvarja vlaga, sintetični materiali, ki koži ne omogočajo dihanja in povzročajo, da se koža ob stiku s sintetiko še bolj poti, pa ustvarjajo še bolj vlažno okolje s premalo kisika, ki je odlično gojišče za bakterije in posledično vodi v nastanku vnetij. Najbolj smiselna in zdrava odločitev so zato higienski vložki iz organskega bombaža, ki vlago vpijajo bolje kot sintetika in koži omogočajo, da diha.

Tudi raba neustreznega spodnjega perila je lahko vzrok za vnetja nožnice. Čipkaste spodnjice ali spodnjice, narejene iz sintetičnih materialov, so sicer morda videti privlačno, a so koži neprijazne. Še posebno čipke lahko včasih kožo dražijo in povzročajo rdečico. Ko se boš torej naslednjič odpravila po nakupih in ti bo oko zašlo na police s čipkastim perilom, se raje odloči za bombažnega. Tako kot pri izbiri damskih vložkov tudi tu velja enako: organski bombaž je v primerjavi s sintetiko za kožo bolj prijazen in ji omogoča dihanje.

Do vnetij lahko včasih pride tudi zaradi različnih dražilnih snovi kot so dišave. Pri pranju spodnjega perila zato raje posezi po pralnem prašku za bolj občutljivo kožo in se izogibaj mehčalcu, ovinek pa poskusi narediti tudi pri odišavljenih damskih vložkih.

Dišave, ki so dodane vložkom, naj bi sicer pomagale nevtralizirati vonj menstrualne krvi, a verjemi, na dolgi rok z uporabo teh telesu povzročaš več škode kot koristi.

In še nekaj kratkih nasvetov za konec:
V času menstruacije redno menjavaj higienske vložke.
Pri umivanju intimnih predelov se izogibaj milom, ki bodo porušila tvoje pH ravnovesje. Navadna tekoča voda je še vedno najboljša alternativa.
Namesto za sintetične hlačne nogavice se raje odloči za tanke bombažne, poskusi pa se izogniti tudi prepogostemu nošenju pretesnih kavbojk.

9 najpogostejših mitov o menstruaciji

Dodano : 17.1.2017
Menstruacija je za marsikakšno dekle ali žensko še vedno tabu tema, nekaj, o čemer se ni ne vljudno ne zaželeno pogovarjati v družbi. Zato ne preseneča, da v povezavi z menstruacijo celo danes, ko svetovni splet ponuja kopico informacij o tej tematiki, še vedno kroži kar nekaj mitov o njej. In kateri so najbolj pogosti? […]