Naši intimni predeli potrebujejo posebno nego

Dodano : 16.2.2017

Milo za telo, milo za intimne predele ali kar voda – kako pa ti skrbiš za intimno nego? Napačen način umivanja lahko hitro vodi v številne zdravstvene zaplete in druge neprijetne težave. Zato smo zate pripravili nekaj nasvetov za pravilno intimno nego.

Nasvet 1 – Intimne predele umivaj z ustreznim milom ali samo z vodo.

Običajna mila za prhanje imajo pH vrednost 5,5 in so prilagojena pH vrednosti našega telesa. pH vrednost naših intimnih predelov pa znaša le od 3,8 do 5, kar pomeni, da so ti predeli bolj kisli. Če intimne predele umivamo z (pogosto odišavljenimi) mili za telo, lahko porušimo pH ravnovesje in ustvarimo okolje, kjer se lahko razvijejo mikrobi in bakterije. Zato je priporočena uporaba posebnih intimnih mil z nižjo pH vrednostjo. Mnogi ginekologi pa menijo celo, da je za umivanje genitalij najboljša kar voda, brez kakršnihkoli mil. Številna vnetja v tem predelu se namreč pogosto pojavljajo prav zaradi pretirane skrbi za higieno.

Nasvet 2 – Namesto sintetičnih tangic raje izberi bombažne spodnje hlačke.

Tangice so resda privlačne, ampak so po drugi strani tudi nehigienične. Ozek trak, ki se nosi tesno prilegajoč v presredku, namreč med hojo povzroča prenos bakterij s področja anusa na področje nožnice. Dobro se je izogibati tudi čipkastemu perilu, ki je prav tako običajno izdelano iz sintetičnih materialov in naši koži ne omogoča dihanja. Najboljša izbira je tako perilo iz bombaža, ki diha ter je nežen in prijeten za nošenje. Če se sintetičnemu spodnjemu perilu res ne moreš odreči, pa nanj zalepi vsaj bombažni ščitnik perila.

Nasvet 3 – Vložke in tampone menjaj redno, vsakih nekaj ur.

Zgornja nasveta veljata tudi v času menstruacije, ko moramo poskrbeti še, da redno menjamo vložke in tampone. Zdravju najprijaznejša je uporaba naravnih bombažnih higienskih izdelkov, saj za razliko od sintetičnih zmanjšujejo možnost razvoja bakterij. So tudi nežnejši in omogočajo pretok zraka. Vložke in tampone je priporočljivo menjati vsake 2 do 3 ure, ne glede na to, kako močno menstruacijo imamo.

Izberite bombaž in našemu planetu prihranite 12 korakov

Dodano : 22.4.2017
Naravno je običajno zdravju in okolju najbolj prijazno. Ob svetovnem dnevu Zemlje, 22. aprilu, se nam je zdelo smiselno izpostaviti razlike v procesu pridobivanja in obdelave materialov, iz katerih so narejeni bombažni in sintetični izdelki za žensko higieno. Poglejmo najprej sam proizvodni proces oziroma korake, ki se zgodijo od rastline do končnega izdelka. Večina vložkov […]

9 najpogostejših mitov o menstruaciji

Dodano : 17.1.2017
Menstruacija je za marsikakšno dekle ali žensko še vedno tabu tema, nekaj, o čemer se ni ne vljudno ne zaželeno pogovarjati v družbi. Zato ne preseneča, da v povezavi z menstruacijo celo danes, ko svetovni splet ponuja kopico informacij o tej tematiki, še vedno kroži kar nekaj mitov o njej. In kateri so najbolj pogosti? […]