Naši intimni predeli potrebujejo posebno nego

Dodano : 16.2.2017

Milo za telo, milo za intimne predele ali kar voda – kako pa ti skrbiš za intimno nego? Napačen način umivanja lahko hitro vodi v številne zdravstvene zaplete in druge neprijetne težave. Zato smo zate pripravili nekaj nasvetov za pravilno intimno nego.

Nasvet 1 – Intimne predele umivaj z ustreznim milom ali samo z vodo.

Običajna mila za prhanje imajo pH vrednost 5,5 in so prilagojena pH vrednosti našega telesa. pH vrednost naših intimnih predelov pa znaša le od 3,8 do 5, kar pomeni, da so ti predeli bolj kisli. Če intimne predele umivamo z (pogosto odišavljenimi) mili za telo, lahko porušimo pH ravnovesje in ustvarimo okolje, kjer se lahko razvijejo mikrobi in bakterije. Zato je priporočena uporaba posebnih intimnih mil z nižjo pH vrednostjo. Mnogi ginekologi pa menijo celo, da je za umivanje genitalij najboljša kar voda, brez kakršnihkoli mil. Številna vnetja v tem predelu se namreč pogosto pojavljajo prav zaradi pretirane skrbi za higieno.

Nasvet 2 – Namesto sintetičnih tangic raje izberi bombažne spodnje hlačke.

Tangice so resda privlačne, ampak so po drugi strani tudi nehigienične. Ozek trak, ki se nosi tesno prilegajoč v presredku, namreč med hojo povzroča prenos bakterij s področja anusa na področje nožnice. Dobro se je izogibati tudi čipkastemu perilu, ki je prav tako običajno izdelano iz sintetičnih materialov in naši koži ne omogoča dihanja. Najboljša izbira je tako perilo iz bombaža, ki diha ter je nežen in prijeten za nošenje. Če se sintetičnemu spodnjemu perilu res ne moreš odreči, pa nanj zalepi vsaj bombažni ščitnik perila.

Nasvet 3 – Vložke in tampone menjaj redno, vsakih nekaj ur.

Zgornja nasveta veljata tudi v času menstruacije, ko moramo poskrbeti še, da redno menjamo vložke in tampone. Zdravju najprijaznejša je uporaba naravnih bombažnih higienskih izdelkov, saj za razliko od sintetičnih zmanjšujejo možnost razvoja bakterij. So tudi nežnejši in omogočajo pretok zraka. Vložke in tampone je priporočljivo menjati vsake 2 do 3 ure, ne glede na to, kako močno menstruacijo imamo.

Menstruacija – zakaj nam je še vedno nerodno govoriti o tem?

Dodano : 17.3.2017
Ta rdeča, teta s Krvavca, tisti dnevi, … To so le nekateri izrazi, s katerimi je poimenovana menstruacija. Si vedela, da na svetu obstaja več kot 5000 izrazov za menstruacijo? Obenem pa nam je o njej še vedno nerodno govoriti. Zakaj? Menstruacija je v današnji družbi predvsem nekaj skrivnostnega. Ko gremo, na primer, med menstruacijo […]

Za mojo hčer samo najboljše

Dodano : 10.7.2016
Študije so namreč pokazale, da imajo deklice, ki so pripravljene na prvo menstruacijo in so o njej prejele uporabne informacije, do menstruacije pozitiven odnos kasneje v življenju. Najpomembnejši vir informacij o menstruaciji je za deklice običajno mama. Informacije o menstruaciji deklica danes lahko dobi marsikje. Svetovni splet je poln uporabnih člankov. Tudi tiskano gradivo in izobraževalni […]