Kaj se dogaja v ženskem telesu v času menstruacije?

Dodano : 5.7.2016
Trajanje menstrualnega ciklusa se lahko razlikuje od ženske do ženske, vendar običajno traja med 23 in 35 dni. Izračunate ga tako, da preštejete število dni od prvega dneva menstrualne krvavitve do dneva pred naslednjo krvavitvijo. Menstruacija običajno traja od 3-7 dni.

Menstrualni ciklus bi na kratko opisali: hormoni spodbudijo dozorevanje jajčeca v jajčniku, to pa nato skozi jajcevode potuje v maternico. Če ni oplojeno, se izloči z maternično sluznico.

Trajanje menstrualnega ciklusa se lahko razlikuje od ženske do ženske, vendar običajno traja med 23 in 35 dni.

Izračunate ga tako, da preštejete število dni od prvega dneva menstrualne krvavitve do dneva pred naslednjo krvavitvijo. Menstruacija običajno traja od 3-7 dni.

Menstrualni ciklus po dnevih:
1. – 5. dan: maternična sluznica se odlušči in izloči skozi nožnico.
1. – 12. dan: hormoni hipofize spodbujajo rast jajčnega folikla. Folikli so s tekočino napolnjene vrečice v jajčnikih, v vsakem foliklu je eno nezrelo jajčece. Estrogen iz jajčnikov povzroči, da se maternična sluznica zadebeli.
12. – 16. dan: ovulacija – jajčnik sprosti jajčece in začne proizvajati progesteron.
17. – 24. dan: jajčece potuje skozi jajcevod v maternico.
24. – 28. dan: v primeru, da jajčece ni oplojeno, jajčnik neha proizvajati progesteron, kar sproži menstruacijo.

Ovulacija
Ovulacija je proces, ki se zgodi enkrat v vsakem menstrualnem ciklusu, ko hormonske spremembe spodbudijo jajčnike, da sprostijo jajčece. Do tega običajno pride 12 do 16 dni pred vašo naslednjo menstrualno krvavitvijo.

Ko se približujete ovulaciji, vaše telo proizvaja vedno večje količine hormona, ki se imenuje estrogen, zaradi katerega se maternična sluznica zgosti in pomaga ustvariti prijazno okolje za semenčice. Semenčice lahko po tej sluzi enostavneje potujejo in preživijo tudi do nekaj dni.

Te visoke ravni estrogena sprožijo nenadno povišanje drugega hormona, ki se imenuje luteinizirajoči hormon (LH). Tako imenovani val hormona LH povzroči sprostitev jajčeca iz jajčnikov in ta proces se imenuje ovulacija.
Ovulacija se običajno pojavi 24 do 36 ur po povišanju hormona LH, zato lahko z odkrivanjem tega hormona dobro napovemo najbolj plodne dni.

Po ovulaciji
Ko se jajčece sprosti, potuje po jajcevodu proti maternici. Jajčece se lahko oplodi do 24 ur po ovulaciji. Če se jajčece ne oplodi, maternična sluznica razpade in začne se redna menstruacija. To je začetek naslednjega ciklusa.

Nasprotno od jajčeca, ki lahko preživi samo 24 ur, so lahko semenčice aktivne tudi do 5 dni. Zato je lahko par zanosi s spolnimi odnosi tudi do štiri ali pet dni, preden se jajčece sprosti. To pomeni, da so dnevi pred in na dan ovulacije najbolj plodni. Ko se ovulacija zaključi, se začne proizvajati drugi hormon: progesteron.

S pomočjo progesterona se izgrajuje sluznica maternice in se pripravlja na oplojeno jajčece. Morda boste v tem času čutili simptome predmenstrualne napetosti (PMS), kot so občutljive dojke, napihnjenost, zaspanost, depresija in razdražljivost.

Priprava na naslednjo menstruacijo
Če jajčece ni bilo oplojeno, se vaša raven estrogena in progesterona zmanjša, saj ju telo več ne potrebuje. Brez visokih ravni hormonov, ki bi jo vzdrževali, bo gosta maternična sluznica, ki se je nabrala, počasi razpadla in telo jo bo izločilo. To je začetek vaše menstruacije in naslednjega ciklusa.

V primeru nosečnosti
Če je bilo jajčece oplojeno, se bo morda uspešno ugnezdilo v maternično sluznico. To se običajno zgodi približno teden dni po oploditvi.

Ko se oplojeno jajčece ugnezdi, začne telo proizvajati nosečniški hormon humani horionski gonadotropin (hCG), ki poskrbi, da prazen folikel ostane aktiven. Folikel še naprej proizvaja hormona estrogen in progesteron, da sluznica maternice ne bi razpadla, dokler posteljica, ki vsebuje vsa hranila, ki jih potrebuje zarodek, ne dozori do te mere, da lahko vzdržuje nosečnost.

 

Glivična vaginalna vnetja zaradi štirih plastičnih vrečk

Dodano : 12.7.2017
Koža je naš največji in tudi najtanjši organ. Od potencialnih toksinov nas tako loči le nekaj milimetrov. Poleg tega je naša koža zelo prepustna – še posebej tista na intimnih predelih. Kemikalije v snoveh, ki jih nenehno dajemo nanjo, posledično preidejo v naš krvni obtok in se postopoma nabirajo v naših organih, saj nam načeloma […]

Kako nadomestiti železo v času menstruacije

Dodano : 17.1.2017
Si vedela, da ženske v času menstruacije izgubijo približno dve žlici do pol skodelice krvi. No, v tem času izgubijo tudi kar nekaj železa. Približno dve tretjini železa v tvojem telesu vsebuje beljakovina hemoglobin, ki je sestavni del rdečih krvnih celic. In ker je prav kri tista, ki v telesu vsebuje največ železa, je logično, […]