Hipoalergenski. Veste kaj to pomeni?

Dodano : 24.6.2016

V današnjem času je vse več alergij, težko bi našli človeka, ki nima težav ali se mu vsaj v blagi obliki ne pojavlja kakšna alergija. V Evropi naj bi imelo tako kar 35% populacije vsaj občasno simptome alergijskih bolezni. Veliko je alergij na hrano, alergije na dihalih, koži.

In kaj sploh je alergija? Alergija pomeni, da je oseba preobčutljiva na snovi, ki jih večina ljudi normalno prenaša. Snovi, na katere so bolniki lahko preobčutljivi, imenujemo alergeni. Da se bolezen razvije, mora biti alergična oseba izpostavljena točno tisti snovi, na katero je alergična. To pomeni, da do bolezni sploh ne pride, če se alergična oseba lahko povsem izogne alergenu.

Veliko vložkov, ki jih danes najdeš na prodajnih policah, je narejenih iz sintetičnih materialov, ki koži ne omogočajo dihanja. Med menstruacijo se na vložku zaradi menstrualne krvi že tako ali tako ustvarja vlaga, sintetični materiali, ki koži ne omogočajo dihanja in povzročajo, da se koža ob stiku s sintetiko še bolj poti, pa ustvarjajo še bolj vlažno okolje s premalo kisika. Vse skupaj je odlično gojišče za bakterije in posledično vodi k nastanku vnetij. Najbolj smiselna in zdrava odločitev so zato higienski vložki iz organskega bombaža, ki vlago vpijajo bolje kot sintetika in koži omogočajo, da diha.

V primeru, da so ti vložki tudi hipoalergenski, smo lahko brez skrbi, da bi prišlo do alergijske reakcije. Kot hipoalergenske namreč označujemo izdelke, ki minimalizirajo možnost alergijske reakcije, saj vsebujejo manj ali sploh nič snovi, ki povzročajo draženja kože.

V primeru izdelkov za žensko higieno so te dražilne snovi lahko na primer različne kemikalije in umetne snovi, ki pridejo v stik s kožo, kot so dišave, superabsorbenti (ti so običajno iz umetne snovi in povečujejo vpojnost izdelka), klor, dioksin, plastika.
Z uporabo hipoalergenskih izdelkov tako zmanjšamo možnost za pojav alergijskih reakcij ali draženja kože in poskrbimo, da smo v času menstruacije sproščene in dobrega počutja.

Vse o tamponih

Dodano : 3.7.2016
Ali ste vedeli, da sta tampone, kot jih poznamo danes, izumila in patentirala zdravnika? Tampone mini velikosti lahko uporabljajo tudi dekleta. Tampone so ženske uporabljale že v starem Egiptu, stari Grčiji in starem Rimu. Prva dva patenta tamponov sta izumila zdravnika: dr. Earle C. Haas, 1931 v ZDA (aplikatorski tampon), in Judith Esser, 1950 v […]

Kako nadomestiti železo v času menstruacije

Dodano : 17.1.2017
Si vedela, da ženske v času menstruacije izgubijo približno dve žlici do pol skodelice krvi. No, v tem času izgubijo tudi kar nekaj železa. Približno dve tretjini železa v tvojem telesu vsebuje beljakovina hemoglobin, ki je sestavni del rdečih krvnih celic. In ker je prav kri tista, ki v telesu vsebuje največ železa, je logično, […]