50 odtenkov (ta)rdeče

Dodano : 26.4.2018

Ko se pogovarjamo o menstruaciji, pogosto izpustimo določene podrobnosti. A to še ne pomeni, da niso pomembne. Čeprav se morda sliši nenavadno, nam lahko barva menstrualne krvi pove veliko o stanju našega reproduktivnega sistema, plodnosti in pravzaprav tudi o našem zdravju nasploh.

Prav nič nenavadnega ni, če se barva naše menstrualne krvi spreminja iz meseca v mesec. Poleg tega vemo, da je za vsako žensko lahko ‘’normala’’ povsem drugačna zadeva. Lahko zasledimo resnično najrazličnejše odtenke – od črne, rjave in bordo, pa do živo rdeče, roza, vodene in temne krvi v strdkih. Pa poglejmo, kaj barva vaše menstruacije sporoča vam.

 

Sveža, svetla, živo rdeča:

Dober znak, da je z vašim zdravjem vse v redu, prav tako z vašo maternico. Če so snovi, ki jih izločamo z menstrualno krvjo živo rdeče, pomeni, da je najverjetneje poleg naših reproduktivnih organov zelo zdrav tudi naš prebavni, imunski in hormonski sistem ter da imamo zdrav življenjski slog, s katerim poskrbimo za celostno dobro počutje našega telesa in duha.

 

Bledo rdeča, roza, vodena:

Takšni odtenki so pogosti v primerih, ko naše telo ne dobiva vseh snovi, ki jih potrebuje. Še posebej se to pojavlja zaradi pomanjkanja estrogena in nepravilne prehrane. Če imate svetlejšo in bolj bledo menstruacijo, skušajte jesti neprocesirano hrano, veliko beljakovin in zdravih maščob. Meso je v teh primerih še posebej koristno, saj vsebuje visok nivo železa in beljakovin, ki sta ključna gradnika krvi. Poleg hrane poskrbite tudi za počitek, in tako boste hitro poskrbele zase.

 

Temno rjava, bordo, s temnimi strdki:

Temna kri običajno pomeni staro kri. Temnejše menstruacije so po navadi bolj boleče, saj jih pogosto spremljajo majhni strdki – sluznica – ki jih naše telo izloči in pri tem potrebuje kar nekaj napora. V takšnih primerih so prisotni tudi menstrualni krči, s katerimi si telo pomaga pri potiskanju stare krvi in sluznice iz telesa. Kaj pa sploh povzroči, da menstrualna kri ostane v našem telesu dlje? Odgovor se skriva v povišani telesni temperaturi, kroničnih vnetjih, hormonskih neravnovesjih, itd.

 

Modra, črna, viola:

Menstrualna kri tovrstnih barv nas lahko kar pošteno preseneti. Izredno temne barve namreč pomenijo še nadgradnjo temno rjave krvi, torej še več strjene in posušene krvi ter odpadne sluznice v naši maternici. Modra ali violična kri lahko pomeni tudi, da je v naši krvi zelo malo kisika ali preveč estrogena, ali pa da imamo prenizko telesno temperaturo, pri črni pa so skoraj vedno prisotni tudi veliki strdki krvi in pa več bolečine v času menstruacije. Če je vaša menstrualna kri običajno zelo temnih barv, je priporočen obisk ginekologa oziroma zdravnika, ki vam bo razložil, kako lahko naredite menstruacijo manj bolečo, svoje telo pa bolj zdravo.

 

Na menstrualno kri lahko gledamo kot na mesečni rezultat stanja našega telesnega in intimnega zdravja. Zato le bodite pozorne na barvo krvi in nasvete, ki lahko menstruacijo spremenijo v veliko bolj prijetno izkušnjo 🙂

 

Povezave:

Kako olajšati simptome PMS-a?

Dodano : 9.7.2016
Tudi vaš zlati otrok, ki pazi na vaše lepe manire in njegovo polžje preobuvanje v copate, ko se vam že tako strašno mudi v službo, v vaših mislih sliši nekaj krepkih. Na poti v službo, vas pa še zagrabi bolečina v trebuhu. In takrat se spomnite. Seveda, menstruacija prihaja, še prej pa prijatelj PMS. Prijatelj? […]